Kilpailuohje

Tähän ohjeeseen on koottu kilpailuja koskevia sääntö- ja muita käytännön asioita sekä seuran piirissä kilpailutoiminnassa noudatettavat kustannuskorvaukset ja menettelytavat.


1. Kilpailuihin osallistuminen


Kilpailuihin osallistutaan yksilöllisten tai ryhmäkohtaisten tavoitteiden mukaisesti. Kilpailuttamisessa pyritään lisäksi tasapuolisuuteen eli kaikki pääsevät kilpailemaan taitotasonsa mukaisissa tapahtumissa. Ilmoittautumiset päättää ja hoitaa aina valmentaja.

Kilpailijoille lähetetään kilpailukutsu ja kilpailuvahvistus sähköpostitse, lisäksi nämä löytyvät nettisivuilta. 

Etenkin aluetason kilpailuissa joudutaan osanottajamäärää usein rajoittamaan järjestävän seuran toimesta, ja voi olla, etteivät kaikki kilpailuun ilmoitetut luistelijat pääse kilpailuun. Tieto kilpailuun pääsevistä luistelijoista voi tulla melko myöhään, seuraa siis nettisivuja aktiivisesti kilpailujen lähestyessä. 

Luistelijat edustavat kilpailuissa aina seuraa, jonka nimiin ovat lunastaneet kilpailulisenssin tai kilpailuluvan. Toisin sanoen kilpailuihin osallistuminen edellyttää aina kilpailulisenssiä/-lupaa ja kuulumista johonkin seuraan. Luistelija voi edustaa kilpailukaudella vain yhtä seuraa.


2.    Luistelupassi


Jokaisella Suomen Taitoluisteluliiton (STLL)  jäsenseurassa luistelevalla tulee olla vakuutuksellinen harrastaja- tai kilpailupassi. Mikäli luistelijalla on oma tapaturmavakuutus, on varmistettava että siinä on urheilutapaturmakorvaavuusehto. Luistelupassin ostamalla urheilija tai toimihenkilö sitoutuu noudattamaan Suomen Taitoluisteluliiton kilpailu- ja kurinpitosääntöjä sekä eettistä ohjeistusta.

Mikäli urheilijalla on oma, urheilutapaturmakorvaavuusehdon sisältävä vakuutus, voi hän ottaa vakuutuksettoman passin. Vakuutuksen kattavuus pitää selvittää omasta vakuutusyhtiöstä ennen passin hankkimista. Maksamalla vakuutuksettoman passin passinhaltija vakuuttaa, että hänellä on voimassa oleva vakuutus, joka kattaa lajin kilpailu- ja harjoittelutoiminnan sekä niihin liittyvien matkojen yhteydessä sattuneet tapaturmat kotimaassa ja ulkomailla. Kilpailevien luistelijoiden tulee pyydettäessä esittää vakuutustodistus seurassaan operatiivisesta toiminnasta vastaavalle henkilölle.

Lisätietoja luistelupassista ja sen hankkimisesta:

https://www.stll.fi/luistelijalle/lisenssit-ja-vakuutukset/ohje-lisenssin-ostoon/

Luistelija huolehtii itse siitä, että hänellä on voimassa oleva luistelupassi sekä oma vakuutus harjoituskauden alkaessa harjoitusten ja kilpailujen vakuutusturvan sekä kilpailuihin osanotto-oikeuden saamiseksi.

Seuran maksama luistelukouluvakuutus kattaa Luistelukoulun ja Harraste-ryhmän luistelijat eli kaikki 2 kertaa viikossa harjoittelevat, ei kilpailevat luistelijat. 


3.    Kilpailuun osallistumisen peruutus


Mikäli luistelija on estynyt osallistumaan kilpailuun jonne hänet on ilmoitettu, on hänen ensitilassa ilmoitettava asiasta kilpailuun ilmoittavalle valmentajalle sekä kilpailuun lähtevälle valmentajalle. 

STLL:n sääntöjen mukaan peruutuksen tapahtuessa alle 7 vrk ennen kilpailua on poisjäännin syy ilmoitettava kirjallisesti järjestävälle seuralle. Muussa tapauksessa kilpailijan seura on velvollinen maksamaan osallistumismaksun ja tuomarikulut myös poisjääneen luistelijan osalta. 

Mikäli luistelija peruu kisaan osallistumisen sen jälkeen kun järjestys on arvottu, on luistelija itse velvollinen ilmoittamaan tapauksesta kilpailun johtajalle sekä myös maksamaan ilmoittautumismaksun, mikäli järjestävä seura sitä vaatii. Sairastapauksissa ilmoittamisen hoitaa valmentaja.


4.    Matkustaminen ja majoittuminen kilpailupaikkakunnalla


Kilpailuun lähtöajankohdasta on sovittava etukäteen valmentajan kanssa. Lähtöaikaan vaikuttavat mm. kilpailun tärkeys, matkustusaika ja -tapa sekä arvottu luistelujärjestys tai arvonnan ajankohta. Kilpailupaikalla on syytä aina olla viimeistään tuntia ennen oman luisteluryhmän kilpailuaikaa.

Kutsukilpailuista kilpailuun osallistujat/vanhemmat kustantavat valmentajan matkan. Valmentajan käyttäessä omaa autoaan korvataan kyyti hänelle seuran matkakorvaustaulukon mukaan. Mikäli valmentaja tarvitsee kyytiä kilpailupaikalle, tulee vanhempien järjestää kyyti kilpailuun ja takaisin pääsääntöisesti niin, että kyydistä kilpailupaikalle huolehtii ensimmäisenä kilpaileva luistelija ja paluukyydistä viimeisenä kilpaileva luistelija.

Valmentajan matkakorvaus jaetaan kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken. Mikäli joku luistelijoista peruuttaa osallistumisen sairastumisen tai loukkaantumisen vuoksi, maksaa seura tämän osuuden jaettavista kustannuksista lääkärintodistusta vastaan. Muussa tapauksessa peruuttava luistelija maksaa oman osuutensa kilpailusta normaalisti.

Matkajärjestelyt ja mahdolliset hotellivaraukset, myös valmentajille (jollei erikseen toisin sovita), tekevät luistelijoiden vanhemmat.

Tarvittaessa neuvoa näiden asioiden hoitamiseen antavat valmentaja ja puheenjohtaja. Vanhempien kannattaa joukostaan valita vastuuhenkilö, joka järjestelyjä hoitaa. 

Luistelijoiden sijoittamisesta ja järjestyssäännöistä yöpymiskohteessa päättää valmentaja.


5.    Kilpailijan maksamat maksut 


Kilpailijat maksavat

◦ Kilpailun ilmoittautumismaksun. Ilmoittautumismaksun summa löytyy kilpailukutsusta, joka lähetetään sähköpostilla luistelijalle tai vanhemmille. Ilmoittautumismaksu laskutetaan ennen kilpailua.

◦ valmentajan asumis- ja matkakorvaukset kutsukilpailuissa ja testitilaisuuksissa. (Katso kohta 4. Matkustaminen ja majoittautuminen kilpailupaikkakunnalla)

Poikkeuksia ovat finaalit ja loppukilpailut, joihin ilmoittautumismaksun maksaa seura. Myöskään kotikisoista luistelijalle ei tule ilmoittautumismaksua. 

Ilmoittautumismaksu tulee olla maksettu seuran tilille ennen kilpailua eräpäivään mennessä. Käyttäkää maksaessanne viitenumeroa.

Mikäli luistelijalta jää toistuvasti kilpailumaksuja suorittamatta, seuralla on lupa evätä luistelijalta kilpailuun osallistuminen, kunnes maksut on suoritettu. 


6.    Seuran maksamat korvaukset kilpailujen yhteydessä


Valmentajalle: 

◦ Hotellimaksut: valtakunnalliset valinta- ja loppukilpailut, aluekilpailut, aluemestaruuskilpailut

◦ Matkakustannukset: valtakunnalliset valinta- ja loppukilpailut, aluekilpailut, aluemestaruuskilpailut

◦ Päiväraha (osapäiväraha maksetaan myös alle 6h kestävistä kilpailupäivistä)


Tuomarille (STLL:n ohjeiden mukaisesti):    

◦ Hotellimaksut

◦ Matkakustannukset

◦ Päiväraha

◦ Muut tuomarikulut


7.   Käytännön vinkkejä varsinkin aloitteleville kilpailijoille ja vanhemmille 

Kilpailukäyttäytyminen

Luistelija (ja vanhemmat / muut tukijoukot) edustavat seuraamme kilpailutapahtumissa. Käyttäydymme positiivisesti ja iloitsemme omien ja toisten suorituksista ja menestyksestä ja kannustamme toisiamme! 


Aikataulu

Kilpailupaikalla on hyvä olla tuntia ennen oman verryttelyryhmän alkua. Kilpailuissa noudatetaan usein joustavaa aikataulua, mikä tarkoittaa sitä, että aikataulu voi olla etuajassa tai myöhässä. 


Pukeutuminen

Kilpailukampaus on useimmiten hyvä laittaa jo kotona valmiiksi. Kilpailupuku ja -kilpailusukkahousut puetaan vasta kilpailupaikalla. Varaudu siihen, että hallissa voi olla kylmä, varsinkin katsomon puolella!


Musiikki

Tintit-sarjassa valmentaja huolehtii musiikin viemisestä kilpailupaikalle. Muissa sarjoissa luistelijan on itse huolehdittava musiikin viemisestä kilpailupaikalle. Ota myös varalevy mukaan, ja huolehdi että levy on hyvin merkitty (luistelija, seura, kilpailusarja). Muista ottaa levysi mukaan myös kilpailusta lähdettäessä! CD-levy tulee olla CD-R levy (ei -RW). Joihinkin kilpailuihin pyydetään toimittamaan kilpailumusiikit mp3-muodossa etukäteen, tämän hoitaa valmentaja.


Vanhemmat

Vanhemmat saattavat lapsen pukukoppiin / valmentajan luo. Tämän jälkeen valmentajalle annetaan työrauha ja lapsen annetaan keskittyä kisasuoritukseen. Vanhempien paikka on katsomossa koko kilpailun ajan, ellei erikseen muuta sovita! Kilpailusuorituksen jälkeen voit heittää jäälle maskotin. 


Kilpailuihin mukaan:  

◦ Luistimet ja suojat

◦ Kilpailumusiikki: CD (myös varalevy)

◦ Kilpailupuku

◦ Seurafleece tai tyköistuva fleece

◦ Sormikkaat (mustat)

◦ Sukkahousut tai kilpailutrikoot (alle ihon väriset sukkahousut)

◦ Sukat

◦ Hiuslenkit, -neulat, -verkot, -koristeet ja -lakka

◦ Meikit

◦ Hyppynaru

◦ Lenkkarit

◦ Lääkintä- / ensiaputarvikkeet (laastarit, keinoiho yms.)

◦ Vesipullo, evästä (hedelmiä, leipää jne.)

◦ Viltti tai shaali (penkille)

◦ Siisti arvonta-asu tarvittaessa

◦ Majoitusta varten

◦ Henkilökohtaiset tavarat

◦ Yöpymiseen tarvittavat tavarat

◦ Vapaa-ajan asu




 Muista aina ottaa mukaan kaikkein tärkein, iloinen kilpailumieli!